A rosaceás bőr - COUPEROSE

A rosaceás bőr - COUPEROSE

A couperosis szó a „copper rose”-ból származik, mely az orcákon található pici kitágult felszíni hajszálerecskékre utal. A couperose = rosacea alapja, hogy a hajszálerek kitágulnak, s kivülről is felismerhetőek lesznek, majd kialakul a hajszálereket körülölelő kötőszövetek gyengesége, így azok sem tartanak megfelelően.

A couperose (rosacea) betegség és nem csak kozmetikai probléma. A statisztikák szerint a  rosacea a lakosság 8-10 %-át érinti. Ha az erek pirosas szinűek akkor az artériák gyengeségéről beszélünk (aktív vérbőség), ha az erek kék színűek, akkor az a vénák gyengeségét jelenti (passzív vérbőség) - valószínűleg két különbőző kórképről is van szó. 

 

A rendelkezésre álló szakirodalomban a rosacea pontos eredete a mai napig nem ismert, illetve a szakmai körökben is több kategorizálás, csoportosítás és kezelési mód használatos - éppen ezért igen nehéz kiigazodni. Sok rosaceás azt is említi, hogy ahány helyen járt, annyi féle gyógymódot javasoltak...

 

A kórkép lefolyásának szakaszait bemutatva, a tapasztalataink szerinti leghatékonyabb kezelési lehetőségeket ajánlunk:  

1. Szakasz

A meglévő hajlam (ami egyfajta érzékenységnek is tekinthető) adott környezeti behatásokra aktiválódik, és az erek falában lévő simaizomzat működészavarát idézik elő, míg a vérerek renyhévé, tágulttá válnak. Legelső tünet az időszakos bőrpír, amely először pár óráig, majd napokig is tarthat. Ezeket okozhatja stressz, izgalom, teában, kávében és alkoholban lévő alkaloidokcsípős fűszerek, illetve időjárási viszontagságokdrasztikus hőmérsékletváltozásokMegjelenési helye leginkább az orcák, orrtő, áll.

Terápiás javaslatok:

 • Tapasztalati úton figyeljük meg a kiváltó környezeti hatást és tudatosan kerüljük el.
 • Tudatosan kerülni kell a szélsőséges fizikai behatásokat is, mint például a hideg, a száraz szél, a napozás és a szauna.
 • Következetes bőrápolással akadályozzuk meg, hogy a kezdeti arcpirosodás rosaceává alakuljon, hiszen itt egy nagyon elvékonyodott bőrről beszélünk, és az kóresetet a nem megfelelő kozmetikumok súlyosbíthatják.

A kezelésére kiváló lehet a DRHAZI Couperose termékcsaládja, melynek speciális terápiás termékei segítik az erek összehúzódását és a kötőszövet megerősítését.

drhazi rozacea kezelése hightech natúr kozmetikum, manna, arcápolás, szépségápolás

 

2. szakasz 

A bőrpír idővel egyre tovább marad ott, állandósul, majd súlyosabb esetben véglegesen kitágulnak (teleangiectasia). A lelassult szöveti keringés miatt a sejtek nem kapnak elegendő tápanyagot, így az ereket körülvevő kötőszövet és bőr elgyengül (főként arteriás esetben). 

Terápiás javaslatok:

 • Tapasztalati úton figyeljük meg a kiváltó környezeti hatást és tudatosan kerüljük el.
 • Tudatosan kerülni kell a szélsőséges fizikai behatásokat is, mint például a hideg, a száraz szél, a napozás és a szauna.
 • Ebben a szakaszban hatékony lehet a lézeres fényterápia - képes visszaállítani az erek falában a károsodott simaizmokat, és az azokat körülvevő kollagén ill. elasztikus rostokat. Azt viszont fontos tudni, hogy a lézeres fényterápia megszűnteti az eddigi tüneteket, de a rosáceás folyamatot nem szűnteti meg, - ezért újra kialakulhat, - így az eredmény fenntartása érdekében érdemes a megelőző terápiát folytatni.
 • Következetes bőrápolással segítsük a gyógyulást és előzzük meg a kiújulást - mert a kóresetet a nem megfelelő kozmetikumok erősen súlyosbíthatják.

A kezelésére kiváló lehet a DRHAZI Couperose termékcsaládja, melynek speciális terápiás termékei segítik az erek összehúzódását és a kötőszövet megerősítését.

drhazi rozacea kezelése hightech natúr kozmetikum, manna, arcápolás, szépségápolás

Ha az arcbőr gyulladásra hajlamos, és sérült a bőrszerkezet, akkor már ebben a szakaszban is a bőrregenerálásra kell helyezni a hangsúlyt DRHAZI Pure termékcsaládjával. Később, ha az érzékenység csökken, növelhető a speciális termékek aránya.

drhazi pure bőrazonos hightech natúr kozmetikum, manna, arcápolás, ekcéma, pszoriázis, allergia

 

3. szakasz

A képződött salakanyagok nem tudnak maradéktalanul kiürülni (főként vénás esetben), és a faggyúmirigyekben felszaporodva a jelen lévő baktériumoknak megfelelő táptalajt adnak és kialakulhatnak a gyulladásos, rosacea-s csomók. Az arcbőrön levedző felhámsérülések találhatóak, ami égő fájdalommal jár, de gennyesedést nem okoz. Ekkor a bőr már mindenre nagyon érzékenyen reagálhat. 

Terápiás javaslatok:

 • Tapasztalati úton figyeljük meg a kiváltó környezeti hatást és tudatosan kerüljük el.
 • Tudatosan kerülni kell a szélsőséges fizikai behatásokat, mint például a hideg, a száraz szél, a napozás és a szauna.
 • Ebben a szakaszban is hatékony lehet a lézeres fényterápia -  a fény az útjába eső szövetekben lényegi változásokat hoz létre, a jelenlévő baktériumokat elpusztítja és a kötőszövetet rugalmassá, ellenállóvá teszi, így hámsérülés nélkül bekövetkezik az irha újrastrukturálása. 
 • Kozmetikai kezelésként, - ha az állapot engedi - az arcbőr regenerálására és bőrstruktúra újraépítésére kell a hansúlyt fektetni. Itt DRHAZI Pure bőrazonos termékcsaládjával érdemes elkezdeni a kezelést.

drhazi pure bőrazonos hightech natúr kozmetikum, manna, arcápolás, ekcéma, pszoriázis, allergia

Később, ha az érzékenység csökken, - akár a lézeres fénykezelést követően - szépen lassan növelhető a speciális termékek aránya.

drhazi rozacea kezelése hightech natúr kozmetikum, manna, arcápolás, szépségápolás

 • Súlyos esetben, a speciálian kialakult dudoros, vörös orr (rhinophyma) esetén - plasztikai sebészi beavatkozás is szükégessé válhat

 

Ápolási tanácsok mindhárom szakaszban:

 • kerüljük a szteroid gyulladáscsökkentőt tartalmazó krémek használatát - erős gyulladáscsökkentő hatásúak, érösszehúzóak, és időlegesen látványos javulást okozhatnak, de rengeteg későbbi mellékhatással rendelkeznek és súlyosbítják a rosaceát

 • használjunk fluormentes fogkrémet, és kerüljük, hogy a hab az arcunkra kerüljön fogmosáskor

 • kerüljük a hormonális fogamzásgátlást

 • a megvékonyodott hámréteget érdemes viszonylag gyorsan és inkább kissé felületesen, mint alaposan megdörzsölve tisztítanunk

 • minden szárító hatású, alkoholtartalmú és vérkeringést serkentő kozmetikum irritálhatja az ilyen bőrt
 • mondjunk le a durva peeling részecskéket tartalmazó arcpeelingről, használjunk inkább biológiai, enzimes peelinget
 • elfedésre használhatunk zöld természetes pigmenteket, melyek segítik semlegesíteni a pirosságot, ezután pedig magas pigment tartalmú kompakt púderrel fedhetjük arcunkat. Vigyázzunk, hogy ne tartalmazzon talkumot, illetve olyan hatóanyagot, mely száríthatja bőrünket, hiszen a rosaceás bőrnél a megfelelő hidratáltság nagyon fontos

A rosaceás bőr tisztítása és ápolása során arra kell törekedni, hogy a bőr visszanyerje fiziológiai egyensúlyát, hogy mind jobban képes legyen az érrendszeri és kötőszöveti regenerálódásra.

Kiegészítő információk

Fontos, hogy a rosaceát ne keverjük össze az allergiás gyulladás miatti pirosodással, ami az arc bőrének szimmetrikus gyulladása, és melyet kísérhetnek szebborheás tünetek, gennyes hólyagocskák, tágult erek, bőrmegvastagodások és szövetburjánzások - ennek kezelése egészen más.

Viszont a rosaceás bőr is, - az elvékonyodása miatt - hajlamosabb az érzékenységre és az allergiára, ezért bármely kozmetikai termék esetén javasolt az allergiapróba elvégzése, még a natúr/bio kozmetikumok esetén is.

Módja: Az alkar belső oladalán vékony rétegben kenjük fel az adott készítményt, ha 24 órán belül pirosodást és bőrviszketést tapasztalunk az allergiára utal.

Igaz az érzékeny bőr még nem jelent allergiás állapotot, de ha bármilyen szokatlan reakciót tapasztal bőrén, érdemes kivizsgálni és megszűntetni. (mérgezés, vagy fokozott érzékenység a sérült bőrfelszín miatt vagy allergia)

Az allergia szűrésére és megszűntetésére jó alternatíva lehet a biorezonanciás allergiavizsgálat és kezelés, ahol egyszerre több, mint 400 különböző lehetséges allergént vizsgálnak. Képesek kezelni és megszüntetni az adott túlérzékenységet, így jelentősen leszűkíthetjük, akár megszüntethetjük az allergizáló anyagot körét.

 

Válasszon egészséges, hatékony kozmetikumokat a ragyogó szépségért!

Szeretném elolvasni a legújabb cikkeket.