Allergia?

Allergia?

A bőr elsődleges feladata a védekezés, és az egészséges bőr nem enged be testidegen anyagot a mélyebb rétegeibe. Oda csak a bőr felépítésének megfelelő anyagok jutnak be - ezért is fontos hangsúlyozni a kozmetikum bőrazonos felépítését. 

A bőr védekező reakciója - pirosodás, csípő érzés, viszketés, akár gyulladás - az emberi szervezetben nem minden esetben allergia.  Megkülönböztetünk fokozott érzékenységet (intolerancia), allergiát és mérgezést. Ezeket gyakran allergiaként említik, pedig hasznos megkülönböztetni őket.

 

1. Túlérzékenység - intolarencia

Az intolerancia a bőrstruktúra károsodása és sérülése miatt fordulhat elő. Ennek okai többek között a környezet-szennyezés, a helytelen táplálkozás, a stressz és nem utolsósorban a káros vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikai termékek használata. A sérült bőrfelületen, ahol megromlott a bőr védekezőképessége bejuthat bármilyen anyag, mert a bőr itt nem szelektál. Ezért fordulhat elő, hogy olyan anyagokra, amelyekre nem vagyunk allergiásak, mégis reakciót mutat a bőrünk.

A sérült bőr minden őt ért behatásra erősebben reagál és ilyen esetben fokozottabb elővigyázatosság javasolt az intenzívebb hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumok alkalmazásakor, - intenzív hatóanyagokat tartalmaz az Anti age termékcsalád, Couperose és Lightening termékcsalád. 

Az állapot gyanúja esetén javasolt a Pure és az Anti age sensitive termékcsalád, majd mikor a bőrstruktúra megerősödik használhatóak a terápiás bio/natúr kozmetikumok : a fiatalító, a rosacea és a pigmentfolthalványító.

 

2. Allergia

Allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan természetes eredetű anyagokra, melyek normális, egészséges körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről.

Ma már tudjuk, hogy az allergia kiváltó oka minden esetben az immunrendszer károsodása és nem a bőr betegsége.

Immunrendszerünk legnagyobb része a bélrendszerben található és az allergia megszűntetéséhez elsőként az immunrendszer újjáépítése és egészségesen tartása szükséges. Aki bármilyen szokatlan allergiás reakciót tapasztal - bőr, légutak, bélrendszer - érdemes kivizsgálni és megszűntetni.

Lépései: 

  • A szervezetben felhalmozott méreganyagok kiürítése ( pl. mikroalgák segítségével)
  • A bélrendszer belső tisztítása ( pl. Psyllium - utifű maghéj segítségével)
  • A természetes bélflóra visszaállítása (pl. Normaflore segítségével) 

 

A folyamat akár 3-6 hónapig is tart, de mindenképp megéri a fáradozást - egészségesebbek és szebbek leszünk.

 

Emellett sok kiegészítő alternatív gyógymód is segíthet - ilyen lehet a biorezonanciás allergén kezelés (pl. Vitalmed Bt  dr Füzes Edit). Ahol több, mint 400 db különböző természetes anyagot vizsgálnak és képesek megszűntetni is az adott allergén iránti túlérzékenységet. Az általunk vitt mintákat is szívesen vizsgálják és kezelik.

 

 

3. Mérgezés

A számunkra mérgező, károsító anyagokra a szervezetünk, így a bőrünk is érzékenyen reagál, ami teljesen normális védekező reakció, ezért bármely bőrreakció esetén ez az első, amit érdemes kizárni. Kozmetikumok esetén a vegyi, szintetikus anyagok jöhetnek számításba.

Emellett, ha a bőrstruktúránk károsodott, - akkor ez még inkább fokozott odafigyelést igényel tőlünk, mert  - ilyenkor a bőrünk beengedi a mélyebb rétegeibe, és akár az érrendszerbe is a káros, mérgező vegyi anyagokat (akár tartósítószer, parfüm, szinezékek, káros kémiai fényvédők stb.). 

Segíthet a tudástár egy cikke : Mérgező anyagok a kozmetikumokban

 

Kiegészítés

Érdekes tényező, hogy az emberben ugyanaz a természetes anyag nem minden esetben vált ki túlérzékenységet vagy allergiás tünetet. Ez általában függ a lelki állapottól, a stressztől, a menstruációs időszaktól, de akár egy lázas állapot, vagy egy komolyabb napleégés is befolyáásolhatja. 

 

Javaslat

Az elsőként használt kozmetikai termékekkel javasolt allergia bőrpróbát végezni az alkarunk belső felszínén, még a natúr és bio termékek esetén is. 

Módja:  Az alkar belső oldalán vékony rétegben kenjük fel az adott készítmény, és ha 1 órán belül kellemetlen pirosodást és bőrviszketést tapasztalunk az allergiára utal.  

Ha a próba negatív eredménnyel zárul, és ennek ellenére az arcbőrünk mégis fokozottan reagál, akkor valószínűsíthető, hogy az arcbőrünk bőrfunkciói a károsodtak. Ilyen esetben javasoljuk a bőrfelépítő Pure termékcsaládot.

Fontos: az enyhe pirosodás, bizsergés és a rövid ideig tartó csípő érzés lehet a natúr/bio kozmetikum intenzív hatóanyagainak a természetes és jótékony hatása is - ez néhány perc alatt megszűnik, és nem maradandó. 

Pl. Eye gel freshening - vérbőségfokozó, Anti age eye cream - intenzív ránctalanító és vérbőségfokozó 

 
Szeretném elolvasni a legújabb cikkeket.