A bőr anatómiája

A bőr anatómiája

 

A bőr 3 rétegből áll: A legfelső rétege a felhám (Epidermis),a legalsó rétege az irha (Corium) és a harmadik az ezeket összekötő bőralja (Subcutis).

 

 

 

 

Felhám - többrétegű elszarusodó laphám.  Az alapréteg sejtjei állandó osztódással termelik az újabb és újabb sejteket, melyek kifelé tolódva egyre távolabb kerülnek a hám alatt található ereket tartalmazó, tápláló irharétegtől, ami differenciálódásuk mellett lassú pusztulásukhoz vezet. E folyamat közben ellaposodnak, és a védelmet biztosító szaru előanyag (keratohyalin) halmozódik fel bennük, majd elhalva szaruréteget képeznek, végül pedig lekopnak. A hámban a bőr színét meghatározó pigmentszemcsék (melanin) vannak, amelyek védik a bőrt a káros sugárzásoktól. Ezeket a festéksejtek (melanociták) termelik. A hám sejtsorai között szabad idegvégződések találhatóak.

Irha - laza rostos kötőszövet, kollagén és rugalmas rostokból és kötőszöveti sejtekből áll. Két rétege van a hám alapjába kesztyűujjszerűen benyúló finom rostos, szemölcsös rétegből (stratum papillare), és egy mélyebb durvább rostozatú hálózatos rétegből (stratum reticulare)áll. A stratum papillaréban találhatók a hámot tápláló erek, valamint a hő-, fájdalom-, nyomás- és tapintás ingereit felfogni képes receptorok többsége. A papilláris réteg sajátos rendezettsége a felelős az ujjakon, a tenyéren és talpon lévő, egyénekre jellemző bőrlécrajzolatokért is.

A kültakaró különböző területein az irharészben szőrtüszőket találunk. A szőrszálak kiemelkednek a bőrből,  elszarusodó hámsejtekből épülnek fel és az erekkel körülvett szőrtüsző/hajhagyma képezi őket. A szőrtüszők felszínközeli részébe nyílnak a faggyúmirigyek, melyek zsíros váladékukkal védik, fényezik a szőrszálakat.

Az irha szerepe a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása.

Bőralja(tela subcutanea) a bőr legmélyebb rétege, zsíros kötőszövet alkotja. Fejlettsége testtájanként változó, eloszlásában jellemző eltérések vannak a férfi és női test között. Feladata az energiaraktározás, hőszigetelés és a nagyobb fizikai hatások tompítása. 

Az arc bőrének sajátos szerkezete van, az arcizmok (mimikai izmok) közvetlenül a bőr kötőszövetébe sugároznak, és nincs meg teljesen a fent leírt rétegeződés.  Az arc bőre alatt elhelyezkedő arcizomzat, vagy mimikai izomzat sajátossága, hogy részben az arckoponya csontjain eredve belesugárzik az arcbőrbe, részben magában az arcbőrben ered és tapad. Önmagukba visszatérő izmok alkotják a szájnyílást záró ajkak izmos alapját és a szemréseket záró szemhéjak izmos borítását. Az arcizmokat a VII. agyideg, (az arcideg; nervus facialis) idegzi be. Ezért, hogy arcunk fiatalos sugárzását visszaszerezzük, nemcsak az arcbőr fiatalításával, hanem az arcizmok feszültségeinek oldásával is foglalkoznunk kell.

Válasszon 100 % természetes, egészséges és hatékony kozmetikumokat a ragyogó szépségért!

Szeretném elolvasni a legújabb cikkeket.